Dawka czyni truciznę 2007-06-09
XVI - wieczny szwajcarski lekarz Paracelsus powiedział: "Dawka czyni truciznę". Wszystkie substancje chemiczne (także woda!) mogą być toksyczne w stosunku do różnych organizmów w pewnym zakresie, który jest określany wielkością dawki.
Wartość LD50 jest wzorcową metodą oceny toksyczności chemicznej i oznacza ilość substancji przypadająca na 1 kg wagi ciała, która jest smiertelna dla 50 % populacji, przykłady:
aspiryna: 1,7 g / kg
chloroform: 3,2 g / kg
etanol: 10,6 g / kg
formaldehyd: 2,4 g / kg
cyjanek sodu: 0,015 g / kg
aflatoksyna B1: 0,0004 g / kg
cyklamian sodu: 17 g / kg
Z powyższych danych wynika, że aspiryna jest bardziej toksyczna niż chloroform! Podobnie wiele produktów spożywczych zawiera składniki naturalne bardziej toksyczne niż te sztuczne, dodoawne do żywności lub pozostałości pestycydów. Np. masło orzechowe zawiera niewielkie ilości aflatoksyny, która stwarza większe zagrożenie rakotwórcze niż słodzik cyklamat (ze wzgl na znacznie mniejszą wartość LD50 niż dla cyklamianu sodu), wycofany z użytku z powodu swojej "toksyczności".
Przysmażone mięso zawiera inne substancje rakotwórcze: policykliczne związki aromatyczne, a jednak amatorów żeberek z grilla nie ubywa...
Zródło: J. McMurry, Chemia organiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000
Tagi: dawka LD50 trucizna policykliczne związki aromatyczne aspiryna chloroform etanol formaldehyd cyjanek sodu aflatoksyna B1 cyklamian sodu Paracelsus
Wartość LD50 jest wzorcową metodą oceny toksyczności chemicznej i oznacza ilość substancji przypadająca na 1 kg wagi ciała, która jest smiertelna dla 50 % populacji, przykłady:
aspiryna: 1,7 g / kg
chloroform: 3,2 g / kg
etanol: 10,6 g / kg
formaldehyd: 2,4 g / kg
cyjanek sodu: 0,015 g / kg
aflatoksyna B1: 0,0004 g / kg
cyklamian sodu: 17 g / kg
Z powyższych danych wynika, że aspiryna jest bardziej toksyczna niż chloroform! Podobnie wiele produktów spożywczych zawiera składniki naturalne bardziej toksyczne niż te sztuczne, dodoawne do żywności lub pozostałości pestycydów. Np. masło orzechowe zawiera niewielkie ilości aflatoksyny, która stwarza większe zagrożenie rakotwórcze niż słodzik cyklamat (ze wzgl na znacznie mniejszą wartość LD50 niż dla cyklamianu sodu), wycofany z użytku z powodu swojej "toksyczności".
Przysmażone mięso zawiera inne substancje rakotwórcze: policykliczne związki aromatyczne, a jednak amatorów żeberek z grilla nie ubywa...
Zródło: J. McMurry, Chemia organiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000
Tagi: dawka LD50 trucizna policykliczne związki aromatyczne aspiryna chloroform etanol formaldehyd cyjanek sodu aflatoksyna B1 cyklamian sodu Paracelsus
Reklama wspierająca serwis