Artykuły z tej kategorii
		
	  
	  
	  Alkaloidy 
	  2007-06-10
	 
	 Alkaliody to obszerna grupa związków pochodzących ze źródeł naturalnych, od bardzo prostej strukturalnie metyloaminy, do tych o złożonych cząsteczkach. Wiele alkaloidów wykazuje wyraźne właściwości biologiczne (np. morfina, efedryna, atropina) i jest stosowanych jest jako farmaceutyki. »
	  
	  
	  Alkiny - węglowodory nienasycone 
	  2007-06-17
	 
	 Alkiny to związki, których cząsteczki zawierają potrójne wiązanie między atomami węgla. Pierwszym z szeregu homologicznego jest ETYN. »
		  
		  
		  Reklama
		 
		 
	  
	  
	  Cysteina 
	  2007-10-13
	 
	 
Cysteina (Cys) jest aminokwasem endogennym, czyli syntezowanym przez organizmy zwierzęce. »
	 
	  
	  
	  Estry 
	  2007-05-06
	 
	 
Estry to pochodne kwasów karboksylowych i alkoholi, powstają w wyniku estryfikacji, czyli bezpośredniej reakcji między kwasem karboksylowym i alkoholem w obecności jonów H+ jako katalizatora. »
	 
	  
	  
	  Fitochelatyny 
	  2007-10-13
	 
	 Fitochelatyny (PC) to bogate w grupy tiolowe peptydy złożone z aminokwasów: kwasu glutaminowego (Glu), cysteiny (Cys) i glicyny (Gly). »
	  
	  
	  Glutation 
	  2007-10-13
	 
	 
Glutation jest związkiem tiolowym, który odgrywa bardzo ważne funkcje w organizmach roślin i ssaków. »
	 
	  
	  
	  Kataliza przeniesienia międzyfazowego 
	  2008-01-06
	 
	 Kataliza przeniesienia międzyfazowego (PTC, ang. Phase Transfer Catalysis) - technika ta polega na prowadzeniu reakcji w układzie dwufazowym: ciecz-ciecz, lub ciało stałe-ciecz, w której odpowiednie katalizatory poprzez tworzenie lipofilowej pary jonowej zapewniają transport jednego z reagentów z fazy wodnej lub stałej do fazy organicznej. »
	  
	  
	  Konformacja  podstawionego cykloheksanu 
	  2007-06-19
	 
	 Konformacja cis w podstawionym cykloheksanie jest możliwa gdy podstawiniki są w pozycjach: jeden aksjalnej, drugi w ekwatorialnej. »
	  
	  
	  Liczba jodowa 
	  2007-06-29
	 
	 Liczba jodowa (LJ) – ilość gramów jodu, która zostaje przyłączona do 100 g tłuszczu. Liczba ta wyraża ilościowo zawartość nienasyconych związków w tłuszczu. »
	  
	  
	  Liczba zmydlania 
	  2007-06-29
	 
	 Liczba zmydlania (LZ) – liczba mg KOH potrzebna do zmydlenia 1 g i zobojętnienia zawartych w nim wolnych kwasów tłuszczowych. »
	  
	  
	  Ozonoliza 
	  2007-05-31
	 
	 Ozonoliza to reakcja która połączona z redukcją Zn w obecności kwasu octowego prowadzi do rozszczepienia wiązania C = C. »
	  
	  
	  Transestryfikacja  
	  2007-11-08
	 
	 Transestryfikacja to reakcja chemiczna, która prowadzi do otrzymania estrów przez reakcję estrów z innymi alkoholami (alkoholiza) i kwasami (acydoliza) lub innymi estrami. »
	  
	  
	  Wiązanie peptydowe 
	  2007-05-31
	 
	 Wiązanie peptydowe to wiązanie chemiczne (zwane też wiązaniem amidowym) łączące grupę α-aminową jednego aminokwasu z grupą alfa-karboksylową drugiego aminokwasu. »
	  
	  
	  Związki halogenoorganiczne występujące w przyrodzie 
	  2007-05-27
	 
	 
Związki halogenoorganiczne, uważane były dotychczas jako polutanty środowiska naturalnego. Poznanie coraz większej liczby organicznych halogenopochodnych oraz badania nad organizmami żywymi doprowadziły do wniosku, że związki te syntezowane są nie tylko przez proste organizmy morskie, ale także przez człowieka.... »
	 
		  
		  
		  Reklama wspierająca serwis
		 
		 





  